Hakkâri Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, doğudan Türkiye-İran sınırı ve güneyden Türkiye-Irak sınırı ile çevrili, kuzeyinde Van'ın, batısında ise Şırnak'ın bulunduğu, denizden yüksekliği ortalama 2000 metrenin üzerinde olan bir kent. Nerdeyse %90'ınını güneydoğu Toroslar dağ silsilesinin kapladığı ve güneydoğunun sarp ucu Hakkâri'nin bilinen en eski ismi Çölemerik. Bugünkü isminin tam olarak nereden geldiğine dair farklı kaynaklar ve farklı görüşler bulunsa da, tarih boyunca Herkiyan, Hakar, Hakkariye ve Hekkar olarak anılmış.
MÖ 7000'li yıllarda ilk yerleşimin görüldüğü, Anadolu, Mezopotamya ve İran üçgeninde yer alan Hakkâri Med, Pers, Selevkos, Abbasi, Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı hâkimiyetlerinde kalmış.
Çaldıran Savaşından sonra Osmanlı topraklarına katılan şehir, 1. Dünya Savaşı'nın devamında Rus işgaline uğramışsa da kurtarılmış. Bir dönem Van'a bağlı ilçe konumunda olan Hakkâri, 1936 yılında ise yeniden il statüsü kazanmış.
Hakkâri Gezilecek Yerler
Şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Bay Kalesi sarp, kayalık bir tepe üzerinde yer alıyor. Demir çağından ortaçağ sonlarına kadar yerleşimin olduğu düşünülen kalenin ters lale süslemeleri görülmeye değer. Şemdinli'ye 17 km uzaklıkta bulunan Kelat Sarayı ile Saray Nehri'ndeki eski yerleşim yerlerinin kuzey tarafındaki Kayme Sarayı şehrin görülesi tarihi yapıları arasında bulunuyor. Biçer Mahallesi'nde bulunan Meydan Medresesi'nin 1700 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Gülerek Mahallesi'nde bahçeler içinde yer alan Zeynel Bey Medresesi ise, Zeynel Bey'in Hakkâri beyliğinde kaldığı 1560-1578 yılları arasında yaptırdığı düşünülüyor.
Şemdinli merkezine 12 km mesafede bulunan Taş Köprü, Şemdinli Deresi üzerinde kurulu yüksek dağların arasındaki derin bir vadide yer alıyor. Hakkâri'nin sürprizi ise meşhur Kaya Resimleri. Binlerce kaya resmi Geveruk ve Tirşin Yaylalarındaki kayaların üzerinde kazınmış halde bulunuyor.
Hakkâri'nin tarihi ve kültürel dokuları arasında kilise ve mezarlıklar da yer alıyor. Şehir merkezine 18 km uzaklıktaki Konak (Koçanis) Kilisesi'nde Nasturi dilinde bir kitabenin yanı sıra, hemen altında bulunan dairesel iki güneş saatini görmeden geçmeyin. Yine merkeze 10 km mesafede yer alan ve Nasturilere ait olan Halil Kilisesi ile Zap Vadisi'nde, Üzümcü Köyünün ilerisinde bulunan Derav Kilisesi de kesinlikle görülmeye değer.
Hakkâri merkezde bulunan Urartu Mezarlığı, MÖ 1000'li yıllardan kalma bir mezar odası. Kırmızı Kümbet Mezarlığı ise Gülereş Baba Mahallesi'ndeki kuzeyden güneye eğimli bir sırtta yer alıyor. Bu yapıda, Osmanlı döneminden kalma zengin bitkisel ve geometrik desenli mezar taşları mevcut. Melik Esed ve Kale Altı Mezarlıkları ise Biçer Mahallesi'nde yer alıyor. Her iki yapının da süslemeleri oldukça etkileyici.
Hakkâri'nin üzerinde buzullar olan sarp ve yüksek dağları, buzul gölleri ve çeşitli yaban hayvanları, yeşil vadilerle kaplı doğa harikalarından ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Cilo ve Salt Dağları yöreleri. Cilo Dağı merkeze 37 km mesafede bulunuyor. Salt Dağı'na ulaşım ise Yüksekova üzerinden, 23 km'si taşıtla 8 km'si ise yaya olarak sağlanıyor. Şemdinli Geverek Yaylasındaki göller bölgesi ve Bay Gölü'ne ulaşım, 150 km'lik otomobil, 15 km'lik yaya yoluyla sağlanıyor. Hakkâri şehir merkezinin Karadağ üzerinde yer alan Seyithan, Golaşın ve Golan Gölleri ile Berçelen Yaylası da kentin görülmeye değer bölgelerinden. Yaban hayatını gözlemleyebileceğiniz bir yöre de Zap Suyu Vadisi. Bu vadideki dağlardan yuvarlanan kayaların doğal köprüler oluşturması nedeniyle bölge yöre halkı tarafından Şeytan Köprüsü olarak anılıyor. Vadinin 39'uncu km'sinde yer alan Şine Kayalıkları ve yine bu yöredeki Melise Suyu ile Çeman Düzlüğü ve Koruluğu ise Hakkâri'nin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında.
Kar kalınlığının 2-3 metreyi geçtiği ve buzul yönünden Türkiye'nin en zengin dağı olan Buzul Dağı, 21 vadi buzulu ile Hakkâri'nin kış turizminde oldukça önemli bir yere sahip. Varagöz Vadisi ile Sat Gölü yakınlarında tarih öncesi çağlardan kalma resimleri de görebileceğiniz bu alandaki Büyük Zap Suyu, Şemdinli Suyu ve Nehil Suyu tarafından oyulmuş derin yarıkları da gözlemleyebilirsiniz.
Hakkâri Yeme-İçme
Hakkâri'nin tazecik sebze ve meyvelerinin yanında yöresel mutfağı da hem oldukça çeşitli hem de çok lezzetli. Bunların arasında özellikle, tırşıkçelya, doleme, hakkari keledoşu, rişte, Kürt köftesi, savaalobya, kıyis, doğeba, kemikli kavurma, hegedanlı pilav, tırşik ve maşin çorbası öne çıkıyor.
Hakkâri'ye Nasıl Gidilir
Hakkâri'ye gelmek için havayolu, karayolu, demiryolundan hangisini düşünürseniz düşünün Van'dan aktarma yapmanız gerekiyor. Van'dan her gün düzenli olarak günde 3 kez düzenlenen otobüs seferleriyle veya saat başı hareket eden dolmuşlarla 3 ila 4 saatte Hakkâri'ye ulaşmanız mümkün. Van, İstanbul'a 1725, Ankara'ya 1271 km mesafede bulunuyor.
Van Ferit Melen Havaalanından, Van otogara ve şehir merkezinden minibüslerle Hakkâri'ye ulaşıyorsunuz. Uçuş süresi Ankara'dan 1.5, İstanbul'dan ise 2 saat sürüyor.