İnsanlık tarihinde büyük önem taşıyan Anadolu'nun Avrupa ve Asya kıtalarının iki yanına kurulu, boğaza kendi adını veren benzersiz coğrafyası, binlerce yıllık tarihi zenginliği, sayısız söylence ve mitolojinin doğumuna sahne olan, dünyanın eşine zor rastlanır, Türkiye içinse değerine paha biçilemez bir şehir Çanakkale…
Tarih boyunca pek çok topluluğun egemenliği altında kalan Çanakkale, 3000 yıllık tarihinde Hellespontos ve Dardanel olarak anılmış. Çanakkale isminin ise Çanak Kalesinden ve çanakçılık zanaatından geldiği tahmin ediliyor. Çanakkale Savaşlarının gerçekleştiği, yerli yabancı binlerce askerin ruhunu bir anne şefkatiyle göğsüne bastıran Çanakkale, tümüyle tarihi bir sit alanı…
Bol balık veren tertemiz sahilleri, Troia savaşlarına sahne olan Kaz Dağları, Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada ile güzeller güzeli Bozcaada'sı, özel lezzetleri ve sımsıcak insanı; geniş kaldırımları, bakımlı caddeleri ile örnek bir şehir olan Çanakkale, renkli mirasın farklı izlerini sergileyen bir mücevher niteliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.
Gezilecek Yerler
Mitolojilerin ünlü İda Dağı, bitki örtüsü, iklim ve toprak yapısı ile dünyada Alplerden sonra devamlı olarak yüksek oranda oksijen üreten, dünyada yalnızca bu bölgede yetişen 32 endemik bitki türü ve birçok vahşi hayvanı bulunan, 30'dan fazla akarsuyun geçtiği Kaz Dağları, Çanakkale'ye gelince görülmesi gereken ilk yerlerden.
Onlarca şehitliği ve anıtı bulunan Çanakkale'nin adıyla müsemma Çanakkale Şehitliği, Çanakkale Savaşlarının merkezi olan, tarifsiz bir duygu yoğunluğunun içine sürükleyen ve minnet duygusuyla başları öne eğdiren Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Eceabat ilçe sınırlarında bulunuyor. Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektara yayılan bu büyük parkta, 60.000 Türk şehidi ve 250.000 yabancı askerlerin mezar ve anıtları bulunuyor.
Çanakkale'de 204 tescilli sit alanı bulunuyor. Dünyada Kudüs'ten sonra en çok bilinen Troia Antik Kenti efsanevi Troia Savaşına sahne olmuş. İliada ve Odysseia destanlarında anlatılan bölge hem milli park ilan edilmiş hem de Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış. Aleksandria Troas Antik Kenti ise kapsadığı şehir alanı bakımından Anadolu'nun en büyük kentlerinden biri. Volkan konisi üzerine kurulu, dönemin ticaret kenti olan Assos Antik Kenti ve içerisindeki Athena Tapınağı da mutlaka görülmeli.
Türkiye'nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale Boğazı'nın hemen girişinde yer alıyor. 500 senedir Türkler ve Rumların bir arada yaşadıkları bağcılık ve şarapçılığıyla ünlü bu adanın tamamı doğal ve tarihi sit alanı.
Kirlenmemiş denizi, koyları, sahilleri ve bakir topraklarında maviyle yeşilin bütün tonlarını sergileyen şirin Gökçeada, Rum köyleri, çeşmeleri, taş döşeli daracık sokaklarıyla tarihi ve doğal güzelliklerini her adımda görüp hissedeceğiniz bir cennet ada. Anadolu'da kilise ve manastır sayısının en fazla olduğu, Türk-Rum kardeşçe yaşayan bu zeytinliklerle dolu, flamingolarıyla ünlü cennet adadan restoranlarında balığın türlü çeşidini ve en tazesini yemeden, ev yapımı şarabını ve leziz zeytinyağını tatmadan; barlarında renkli gecelerini yaşamadan, su kayağı ve sörfünü denemeden, şifalı bitkilerini, kekik ve çam balını, salça, pekmez, köy peynirini almadan ayrılamıyorsunuz.
Çanakkale'nin en önemli kaleleri, Orhan Bey döneminde alınan ve Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de aldığı ilk kale olan Çimpe Kalesi ile Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Çanakkale Savaşında savunma amaçlı kullanılan Çimenlik Kalesi. Adını türkülere yazdıran ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de geçen Aynalı Çarşı, 1890 yılında Musevi Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış. Fatih, Arap İbrahim Paşa (Kurşunlu), Tıflı Camileri, Bayramiç Hadımoğlu ve Cezayirli Hasanpaşa Konakları ile Surp Kevork Ermeni Kilisesi ve Mekor Hayim Sinagog'u Çanakkale'nin tarihi yapılarından bazıları.
Tarihi son derece köklü ve zengin olan Çanakkale'nin fazla sayıda ve farklı amaçlardaki müzelerinin içinde mutlaka ziyaret edilmesi gerekenleri, Bakkal Salim Müzesi, Şehitler Abidesi Harp Müzesi ve Arkeoloji Müzesi. Meraklıları içinse Bozcaada Şarap Fabrikaları ile Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nin görülmesi tavsiye olunur.
Gökçeada'da dünyanın en zengin tatlı su kaynaklarından biri olan Marmaros Şelalesi, Ayvacık'ta Rumlardan kalma bir de değirmene eşlik eden Roma dönemine ait kemerli bir köprünün bulunduğu Mıhlı Şelalesi, şifalı sularıyla Ezine'deki Kestanbol ve Yenice'deki Hıdırlar Kaplıcaları, Kaz Dağları eteklerine gizlenmiş Ayazma Mesire Yeri ile Mavra Adası Çanakkale'nin doğal güzelliklerinden yalnızca birkaç tanesi…
Ne Yenir?
Çanakkale'nin deniz ürünleri, ezine peyniri ve peynir helvaları en bilinenleri olmak üzere: Ovmaç, İskorpit ve Ispanak çorbaları; Tumbi, Çırpma, Melki, Yumurtalı Tiken, Metez, Tarhanalı Patlıcan, Börülce Köftesi, Lüfer Pilavı ana yemekleri; Papaz Yahni, Midye Dolma, Tuzlu Sardalye deniz ürünü yemekleri; Deniz Börülcesi, Ahtapot Salata, Patlıcan ve Deli Armut Turşuları yöresel salataları; Peynir, Basma ve Yumurta Helvaları, Mafiş, Samsa, Kiraz, Halle Şeftali ve Kabak Reçelleri ve İncir Dolması da yöresel tatlılarından bazıları...
Nasıl Gidilir?
Karayolu için üç alternatif mevcut:
- Gelibolu'dan feribotla Çardak veya Lapseki'ye, oradan karayolu ile 30 km sonra Çanakkale'ye
- Gelibolu'dan sonra Avrupa Yakasında güneye devam ederek Eceabat'a, Eceabat İskelesinden feribotla Çanakkale Merkez İskele veya Kepez Limanına
- Eceabat'tan motorla Çanakkale Merkez İskelesine 15 dakikada ulaşabilirsiniz.
Çanakkale, Ankara'dan 654, İstanbul'dan 325 ve İzmir'den 320 km uzaklıkta bulunuyor.
Havayolu tercih ediyorsanız, Çanakkale Havaalanından İstanbul, Ankara ve İzmir'e Türk Hava Yolları, Anadolu Jet ve Bora Jet ile karşılıklı uçuş seferleri bulunuyor.
Çanakkale'ye demiryolu bulunmamakla birlikte, denizyolu düşünenler içinse, İstanbul'dan Bandırma'ya kadar feribotla denizyolu ve Bandırma'dan da Çanakkale'ye karayolu ile geçilebilir.
Zeus Altarı'nı görmek, sincapları ve günbatımı ile ruhunuza huzur doldurmak bir uçak bileti uzağınızda…