Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan Kütahya, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğluları ve Osmanlı uygarlıklarının yerleşim yeri olmuş ancak çok daha eskilere uzanan tarihiyle kadim bir coğrafya. Zengin maden yataklarına sahip oluşuyla, tarihin her evresinde ilgi gören kent, geniş ticaret yollarına sahip oluşuyla da hızla gelişmiş. Bununla birlikte Kütahya, Türk Tarihi'nin en büyük askeri zaferlerinden birinin kazanıldığı yer olarak ayrı bir öneme sahip.
Tarihi
Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden biri olan Kütahya'nın bilinen eski adı olan "Kotiaeion" ünlü antik çağ coğrafyacısı Strabon'a göre "Kotys'in Kenti" anlamına geliyor. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinemeyen kentin tarihi MÖ. 3000'lere kadar uzanıyor. Evliya Çelebi'nin doğduğu yer olan Kütahya, termal kaynakları, doğal güzellikleri, el sanatları ve tarihi ile Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri. Çinileri, porselenleri, kaplıcaları, vadileri, yaylaları ve dünyaca ünlü Mevlevi kültürünün izleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Gezilecek Yerler
MÖ. 3000 yıllık tarihiyle Anadolu coğrafyasının en eski yerleşimlerinden biri olan Kütahya'da yer alan Frig Vadisi, MÖ. 900-600 yıllarında Friglerin, ardından Roma ve Bizanslıların kullandığı bir antik kent. Bölgede bulunan volkan türünün kolay işlenebilir olması nedeniyle ana tanrıça Kybele'ye adanmış açık hava tapınakları, savunma amaçlı yapılar, elle oyulmuş kaya mezarları, kilise ve sığınma-barınma amaçlı yüzlerce mağaranın yer aldığı alanda, el oyması ağıl, ahır, sarnıç ve ambarlar da yer alıyor. Aizanoi Antik Kenti ise, Çavdarhisar ilçesinde yer alıyor. MÖ 3. yüzyıla tarihlenen kent büyük bir tiyatro ve stadyuma sahip olmakla birlikte Zeus Tapınağı, sütunlu caddesi ve köprüleriyle gelişmiş bir uygarlığa ev sahipliği yapıyor.
Kütahya Kalesi, antik çağlardan günümüze kadar yerleşimin olduğu Hisar Tepesi'nde yer alıyor. 70 burca sahip olan kale Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğluları ve Osmanlı dönemlerinde kullanılarak defalarca onarımdan geçmiş. Kalede aynı zamanda iki çeşme ve iki mescit de bulunuyor. Yıldırım Bayezid zamanında yapılan ve Yıldırım Bayezid Camisi de denen Ulu Cami, Kanuni zamanında Mimar Sinan tarafından ve 1800'lü yıllarda ikinci kez onarımdan geçmiş. Avlusu olmayan caminin en önemli özelliği ise şehrin en büyük iç alana sahip ibadet mekânı olması. Germiyanoğlu eserlerinden biri olan İshak Fakih Cami ise, 1433 yılında kesme taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen düzenli dış mimarisinin yanı sıra iç dekorasyonuyla da göz dolduran bir yapı. 1377-1378 yılları arasında inşa edilen Kurşunlu Camii Kasım Paşa Camii olarak da biliniyor. Ahi Şeyhi Mahmut bin Şeyh Alaeddin tarafından kare planlı, kesme taş ve tuğla kullanılarak yaptırılan caminin minaresi orijinalliğini halen koruyor.
Kütahya'nın merkezine bulunan Kütahya Çini Müzesi kentin gezilmesi gereken en önemli noktalarından biri. Çini üzerine açılan ilk müze olma özelliği taşıyan yapı Germiyan Beyi ll. Yakup'un yaptırmış olduğu külliyenin imaret bölümü. 14. yüzyıldan bu yana yapılan çinilerin sergilendiği müze, 1999 yılında ziyarete açılmış.
Önemli dönemlerin değerli çinilerinin sergilendiği Kütahya Çini Müzesi'nde her parça hayranlığınızı kazanacak. Müze gezinizin ardından; Domaniç Ormanları'nı, Kütahya Çinili Camii'yi, Kütahya Kalesi'ni ve Dumlupınar Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
Kentin bir diğer önemli yapısı da Mevlevi kültürünün en önemli üçüncü merkezi olan Dönenler Mevlevihanesi, 1237-1243 yılları arasında inşa edilmiş. Bu mistik atmosfere tanık olmadan kentten ayrılmayın.
Kütahya aynı zamanda kaplıcalarıyla da ülke çapında öne çıkıyor: Dereli Kaplıcaları, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Eynal Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları ve Yoncalı Kaplıcaları en önemlileri arasında yer alıyor.
Yeme-İçme
Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Kütahya'nın yöresel yemekleri arasında en çok tüketilenler: Normal mantıdan daha büyük yapılan Sini Mantısı, ıspanaklı, patatesli, peynirli ve kıymalı olarak yapılan Dolamber Böreği, yoğurt ile yenen bir çeşit hamur yemeği olan Cimcik, üçgen eklinde sarılan Ilıbada Dolması, tarhanalı yapılan Kütahya Köftesi, tahin haşhaş ve susam ile yapılan Haşhaşlı Lokum ve yeşil mercimekli yufkadan yapılan Tosunum…
Ulaşım
Kütahya'ya Türk Hava Yolları'nın İstanbul, Ankara ve İzmir'den uçuş seferleri bulunuyor. Kütahya şehir merkezine 41 km mesafede yer alan Zafer Havalimanı'ndan Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar kent merkezlerine servis araçları bulunuyor.