Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul'dan sonra Trakya'nın en büyük yerleşimi olan Çorlu, doğal yapısı, stratejik konumu, gezilecek yerleri ve sanayisiyle Türkiye'nin en gelişmiş ilçelerinden biri. Tekirdağ'ın en büyük ilçesi olan Çorlu şehir merkezine 38 kilometre mesafede bulunuyor. MÖ. 1000 yıllarında Trako-Friglerin kurduğu koloni kentlerden biri olan ilçenin en eski isimleri kaynaklarda Tzirallum, Tzirallun veya Tzirallon olarak geçiyor.
Tunç çağına kadar uzanan tarihi boyunca Frig, Yunan, İskit, Pers, Makedon, Roma ve Bizans egemenliğine giren Çorlu, daha sonraları Hun, Avar ve Peçenek akınlarına da maruz kalmış, Arap ordularının istilasına uğramış. Osmanlılar zamanında Anadolu'dan Rumeli'ye kadar uzanan anayol üzerinde konaklama yeri olmasından dolayı önemli tarihi olaylara sahne olmuş. Milli Mücadele döneminde Yunan işgaline uğrasa da Mudanya Mütarekesi ile tekrar Türk yönetimine devredilmiş. Çorlu günümüzde de, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana savunma bakımından önemli bir garnizon olma özelliğini devam ettiriyor.
Çorlu Gezilecek Yerler
Çorlu'da gezilecek yerlerin başında Çorlu Kalesi geliyor. Karadağ Mahallesi'nde bulunan kalenin VI. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Bizans döneminde yapılan ve doğu ile batısı dere yataklarıyla çevrelenmiş olan Çorum Kalesi'nin sur duvarları kulelerle desteklenmiş ve kesme taş temeller üzerine kurulmuş. Zamanında askeri önem taşıyan yapı, İstanbul yolu üzerinde bulunmasından dolayı sık sık kuşatmalara maruz kalmış.
İlçe merkezinde bulunan Süleymaniye Cami ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1521 yılında yaptırılmış. Mimarının Acem İsa olduğu bilinen cami ile birlikte, imarethane, medrese ve hamam da inşa edilmiş ancak günümüze kadar yalnızca cami ayakta kalmış. 1949'da dış cemaat yeri ve kubbelerin kurşunları yenilerek onarılmış olan caminin, inşa edildiği yıllarda 22 odalı medresesi bulunuyormuş. Cami-i Kebir adıyla da anılan bu tarihi doku gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı.
Çorlu'nun en eski camisi olan ve Fatih Sultan Mehmet'in sütannesi Daye Hatun tarafından 1453 yılında yaptırılan Fatih Camii, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Ebü'l Feth olarak geçiyor. Dikdörtgen planlı olan Fatih Cami'nin duvarları moloz taştan harç ile birlikte alıştırma tekniği kullanılarak yapılmış. Ahşaptan medresesi olan yapının tek şerefeli minaresi, arka tarafında mezarlığı ve çeşmesi bulunuyor. Ancak Fatih Hamamı kalıntısı günümüze kadar ulaşamamış. Defalarca tadilata uğrayan cami en son Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş.
Tarih sahnesinde çokça yer alan Çorlu'nun köprülerine de uğramadan geçmek olmaz: Ergene'nin kolları üzerine kurulu Ergene Köprüleri ile Kırkgözler Köyüne de adını veren Kırkgözler Köprüleri tarihi köprüleri arasında yer alıyor.
Çorlu'nun ana merkezi olan Heykel Meydanı'nda dükkânlar, kafeler ve parklar bulunuyor. Hükümet olarak adlandırılan bölge ise dar sokakları ve eski evleriyle Çorlu'nun tarihi yüzü. Batı Trakya'dan aldığı yoğun göçlerle Bulgar, Romen ve Pomakların yaşadığı Çorlu'nun etnik yapısındaki hareketlilik ilçenin kültürünü de olumlu yönde etkilemiş. Günümüzde Çorlu'nun en renkli yerlerinden biri olan Roman Mahallesi'ndeki neşeye tanık olmadan dönmeyin.
Yemyeşil ağaçları ve tertemiz havası ile Çorlu'ya 8 km uzaklıkta bulunan Atatürk Orman Korusu, İstanbul-Edirne istikametinde bulunuyor. Yürüyüş, piknik gibi aktiviteler için ideal bir mesire yeri olan alanın dışında Gölbaşı Gençlik Parkı da yerel halk ve turistler tarafından sakinliği ile sıklıkla tercih edilen dinlenme yerleri arasında. İçerisinde büyük bir gölü, geniş yeşillik alanları ve yeme-içme mekânları bulunan parka ulaşım şehir merkezinden minibüslerle çok kolay.
Çorlu Yeme-İçme
Kültürel etkileşimin bu derece güçlü olduğu bir ilçenin mutfağının lezzet yelpazesinin geniş olmaması düşünülemez. Zeytinyağlılar, leziz hamur işleri ve tatlılar derken kendinizden geçiyorsunuz.
İrmik ve peynir helvası, höşmerim, hakuk, cizleme ile Hayrabolu tatlısı gibi tatlılar en çok tercih edilenlerden. Peyniriyle ünlü Çorlu'nun ana yemekleri Tekirdağ Köftesi, papaz mancası, şaraşura, cıllık ve boraniye Tekirdağ rakısı ve şarabını da ekleyince, yemek gerçek bir şölene dönüşüyor. Hamur işleri ise yine Çorlu'nun kıymetlileri arasında ve bölgede börek ve mantının her çeşidi yapılıyor.
Çorlu'ya Nasıl Gidilir
Tarihinde Edirne'yi İstanbul'a bağlayan, daha sonra da İstanbul'un Avrupa'ya açılan kapısı olan Çorlu'ya ulaşım hava, kara ve demir yolları ile çok rahat. Trakya'yı Anadolu'ya havayolu ile bağlayan ilk ve tek havaalanı pisti Çorlu Havalimanı, uluslararası iniş ve kalkış ehliyeti olan ender havaalanlarından biri. İstanbul, Ankara, İzmir-Çorlu arasında direkt uçak seferleri bulunuyor.
Çorlu, İstanbul'dan 149, Ankara'dan 571 ve İzmir'den 401 kilometre mesafede. Otobüs terminali ise merkeze 20 dakika uzaklıkta. Çorlu-İstanbul arası tren seferleri ise yalnızca cuma, cumartesi ve pazar günleri yapılıyor. Bunun dışında Çorlu-Çerkezköy ve Çorlu-Kapıkule arasında her gün tren seferleri düzenleniyor.
Osmanlı'nın Avrupa fetihlerinin ilk müjdecisi olan Çorlu'ya gelip şahane tatlılarını yemek, kalesini görmek ve cıvıl cıvıl Omurtak Caddesi'nde yürümek bir uçak bileti uzağınızda…