Tarihi, arkeolojik ögeleri, mimari yapıları ve görsel değerleriyle Türkiye'nin en etkileyici şehirlerinden biri olan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Farklı inanç gruplarının hoşgörü içinde yaşadığı şehirde her biri özgün birer eser olan cami, kilise, manastır, türbe gibi yapılar bulunuyor.
Tarihi İpek Yolu üzerinde, 800 bini aşkın nüfusa sahip olan Mardin han, kervansaray ve taş yapılarıyla son yıllarda turizmde ismi sıkça duyulan kentlerimizden. MÖ 4,500'lü yıllara uzanan tarihiyle Yukarı Mezopotamya'nın en önemli şehirlerinden Mardin, Suriye sınırında farklı etnik unsurları barındıran bir görünümde.
Mardin Gezilecek Yerler
Özellikle iç turizmde önemli bir marka farkındalığına kavuşan Mardin gezilecek yerler açısından da oldukça zengin. Tarihin en eski yerleşim alanlarından biri olan şehirde Eski Mardin Evleri, ziyaretçilerin ilk uğradığı duraklardan. Tarihi, kültürel ve mimari açılardan özgün bulunan bu evler, şehrin simgesi olarak kabul ediliyor.
Bölgede gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği Mardin Müzesi, seramik ürünler, heykeller, vazolar, mühürler, sikkeler ve çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Müzede Tunç Çağı, Demir Çağı, Asurlular, Artuklular, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izleri yakından görmek mümkün.
Artuklular tarafından inşa edilen Ulu Camii, Mardin'in en eski camisi. Şehirde farklı inançlara ait ibadethaneler bir arada bulunuyor. Deyrülzeferan Manastırı ve Meryem Ana Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yapılardan. Anzavur Kalesi ile Mardin Kalesi şehrin en eski eserleri arasında. Ayrıca Rabbat, Merdis ve Fatih kaleleri de görmeye değer.
Kayalık yapısı ve coğrafi koşullar nedeniyle ziyarete açık birçok mağaranın bulunduğu şehirde, bu mağaralar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebilmek için çalışmaların devam ettiği şehirde, halk eserlerin korunması ve şehir yapısının bozulmaması için mücadele ediyor.
Dara Tarihi Kenti, Mardin'in Oğuz Köyü'nde bulunuyor. Oyulmuş kaya mezarlarının oluşturduğu yapıtların yer aldığı kent, Mardin'in en önemli turistik değerlerinden. Kuruçay bölgesine kadar uzanan yerleşim yerinde 4 km uzunluğunda sur yapısı da görülüyor. Kilise, saray, hapishane, tophane, su bendi ve pazaryeri gibi ögeleri barındıran tarihi şehir doğru bir tanıtımla dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekebilecek özellikte.
Nusaybin ilçesindeki Girnavaz Höyüğü, 300 metre çap, 24 metre yüksekliğe sahip. Bu tarihi yerleşim yeri de arkeolojiye merakı olanların ilgisini çekiyor. Mardin'in ismi en çok duyulan ilçelerinden Midyat, gümüş işçiliği, tarihi evleri ve mimari yapılarıyla tanınıyor. 397 yılında Midyat'ta inşa edilen Deyrulumur Manastırı, bölge tarihine ışık tutuyor.
Tarihi ve kültürel açıdan Anadolu coğrafyasının en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mardin'de el sanatları başlıca geçim kaynaklarından. Kilim, halı, dokumacılık, tahta ve taş oymacılığı, telkâri, çömlekçilik oldukça yaygın.
Farklı kültürlerin izlerini taşıyan şehrin mutfağı da çok kültürlü yapıdan etkilenmiş durumda. Baharatlı ve soslu yemekler, çiğ köfte, kelle paça, işkembe dolması, kebap çeşitleri, kaburga dolması, içli köfte Mardin'de yenilmesi gereken yemeklerden. Yemekten sonra içilen bir kahve çeşidi olan mırra sindirimi kolaylaştırıyor. Süryani şarapları ile de tanına şehirde çok sayıda üzüm bağı da ziyaret edilebiliyor.
Mardin'e Nasıl Gidilir
İstanbul, Ankara ve İzmir'den direkt seferlerin düzenlendiği Mardin Havalimanı, Mardin'in Kızıltepe ilçesi sınırlarında bulunuyor. Mardin'e 25 km mesafede bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor. Farklı hava yolu şirketlerinin düzenlediği kampanyalar ve uygun uçak bileti seçenekleriyle Mardin'e kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Anadolu'nun en güzel duraklarından Mardin uçak bileti uzaklığındaki konumuyla seyahat severlerin rotasında yer alıyor. Lezzetli yemekleri, birbirinden güzel mimari yapıları, hoşgörü kültürünü yansıtan sokakları ve zengin tarihi geçmişiyle şehir, farklı bir atmosfere sahip.