Dünya tarihinin ilk yerleşim alanlarından biri olan Konya, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Farklı uygarlık ve medeniyetlerin izlerini taşıyan Konya, camileri, medreseleri, hanları, kümbetleri ve müzeleriyle çok sayıda gezilecek yere sahip.
Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük şehri olan Konya, 2 milyonu aşkın nüfusu ile önemli ticaret, sanayi ve tarım merkezlerinden. İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer alan şehir, İslam Bilgini Mevlana ile özdeşleşmiş durumda.
Konya Gezilecek Yerler
Selçuklu İmparatorluğu'na (Anadolu Selçuklu Devleti) 1086-1308 yılları arasında başkentlik yapan Konya'da gezilecek yerler arasında tarihi ve kültürel alanlar oldukça fazla. Konya gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen nokta genellikle Mevlana Müzesi oluyor.
Mevlana'nın dergahı olan Yeşil Kubbe (Kubbe-i Hadra) 1954 yılından bu yana Mevlana Müzesi olarak ziyarete açık. 18 bin metrekare genişliğindeki alanda kurulu olan müzede Mevlana geleneğinin tüm izlerine rastlanıyor. Hoşgörü ve barış insanı olarak ünü tüm dünyaya yayılan Mevlana'yı yakından tanımak isteyenler, yılın her döneminde Konya'ya geliyor.
Konya'da mutlaka görülmesi gereken müzeler arasında Konya Arkeoloji Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Mezar Anıtları Müzesi, Akşehir Müzesi, Akşehir Atatürk Müzesi ve Akşehir Arkeoloji Müzesi bulunuyor.
Dünya tarihine ışık tutan ve Anadolu'nun en büyük hazinelerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük, Konya sınırlarında bulunuyor. Konya şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Çatalhöyük, tarihteki ilk yerleşim alanı olarak oldukça popüler. Tarihin bilinen dönemlerinde, ilk kutsal yapının Çatalhöyük'te inşa edilmiş olması, buranın önemini artıran etkenlerden.
Hıristiyan dünyası için önemli bir ziyaret merkezi olan Kilistra antik Kenti, İsa'nın havarilerinden Saint Paul'un geçmişte kitlelere hitap ettiği bir inanç merkezi.
Türk güldürü sanatının en önemli isimlerinden Nasreddin Hoca, Konya'nın Akşehir ilçesi doğumlu. Nasreddin Hoca'yı tanımak isteyenlerin ziyaret ettiği Akşehir'de, Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi ve bir de türbe bulunuyor. Her yıl temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği bir hafta boyunca farklı etkinliklerle devam ediyor. Şenliğin en bilinen etkinliği ise Akşehir Gölü'ne maya çalma.
Tarihi ve inanç merkezlerinin yanı sıra Konya doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerin ilgisini çeken bir şehir. Akşehir Gölü, Meke Krater Gölü, Beyşehir Gölü, Beyşehir Gölü Milli Parkı doğa yürüyüşü ve farklı doğa sporları için oldukça elverişli. Kuş gözetleme yerleri ile doğa fotoğrafçılarının rotasına giren Konya'da Akşehir, Çavuşçu, Uyuz, Kozanlı ve Kulu gölleri ve çevresinde yüzlerce türdeki kuş izlenebiliyor.
Termal turizminde de çok sayıda konuğu ağırlayan Konya'da Ilgın Termal Turizm Merkezi ve Köşk Kaplıcaları öne çıkan yerler arasında.
Konya şehir merkezi ve ilçelerinde geleneksel sanatlar yaşatılmaya devam ediyor. Özellikle bakır işlemeciliği, dokumacılık, deri ticareti, keçe yapımı, ağaç işlemeciliği, tahta kaşık yapımı ve değerli taş işlemeciliği Konya el sanatlarının en çok tanınanlarından. Ayrıca şehirde, el yazması, resim ve ebru sanatı ile ilgilenen çok sayıda sanat atölyesi de bulunuyor.
Konya, Türkiye'de en ünlü yemek kültürüne sahip şehirlerden. Ünü sınırlarını aşan etli ekmeği şehrin dört bir yanında bulmak mümkün. Yöre mutfağında çorba ve börek çeşitleri, sebze ve et yemekleri de bulunuyor.
Konya'ya Nasıl Gidilir
Konya'ya Türkiye'nin dört bir yanından doğrudan ya da aktarmalı uçak seferi bulunuyor. İstanbul, İstanbul Sabiha Gökçen ve İzmir Adnan Menderes'ten Konya uçak bileti alarak Konya'ya ulaşmak çok kolay. Uçak dışında otobüs ve tren de ulaşım seçenekleri arasında.
Tarihi İpek Yolu üzerinde, ilk çağlardan günümüze farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan Konya, çok sayıda gezilecek, görülecek yere sahip. Bir uçak bileti uzaklığındaki Konya'yı keşfetmek için ilk adım uygun uçak bileti kontrol etmek olabilir.