İç Anadolu Bölgesi'nde Erciyes Dağı eteklerinde kurulan Kayseri, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. MÖ 4,000 yıllarına kadar uzanan bir tarihe sahip olan şehirde, farklı medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün.
Orta Anadolu'nun en önemli ticaret, sanayi ve eğitim şehirlerinden biri olan Kayseri, 1,5 milyona yaklaşan nüfusa sahip. Ülke genelinde mobilya sektörüne yön veren bir merkeze dönüşen Kayseri, bu alanda marka olarak kabul ediliyor.
Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri gezilecek yerler arasında ilk akla gelen yerlerden biri Erciyes Dağı ve Kayak Merkezi. Türkiye ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi çeken kayak merkezi, Kayseri'nin en önemli turistik mekanı olarak kabul ediliyor. Kayseri'nin tek devlet üniversitesinin ismi de adını Erciyes Dağı'ndan alıyor.
Sönmüş bir yanardağ olan Erciyes, 3,196 metre yüksekliğinde ve aynı zamanda Orta Anadolu'nun en yüksek dağı. Kayak ve doğa sporları için elverişli bir yer olan Erciyes Dağı, kış sezonunda farklı yerlerden gelen konukları ağırlıyor.
Türk tarihinin ilk akıl hastanelerinden biri olan Gevher Nesibe Şifahanesi (Tıp Müzesi) ismini Kılıç Aslan'ın kızı olan Gevher Nesibe Hatun'dan alıyor. Tarihi 1200'lü yıllara uzanan şifahane Gevher Nesibe Hatun'un vasiyeti üzerine yaptırılmış.
Soğanlı Harabeleri, Ürgüp ve Göreme'deki peribacası oluşumlarına benziyor. 4. Yüzyılda Hıristiyanların kaçış noktası olan ve küçük şapeller inşa edilen Soğanlı'da hala o döneme ait freskler görülebiliyor.
Kapuzbaşı Şelalesi, dünyanın en yüksek ikinci şelalesi unvanına sahip. Doğada vakit geçirmek ve huzurlu bir gün geçirmek için tercih edilen şelale, yabancı turistlerin ilgisinde.
Zamanta Nehri, rafting ve doğa sporları ile ilgilenenler için Kayseri'deki en önemli çekim merkezi. Trekking, dağ yürüyüşü gibi etkinlikler için uygun bir konumda olan şehirde, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, doğa ve yaban hayatı için doğru adres.
Kayseri-Sivas karayolunun 20. Kilometresinde, yolun 2 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Kültepe (Kanesh) Höyüğü Anadolu tarihi açısından oldukça önem taşıyor. Yüksekliği 22, çapı ise 50 metreyi bulan höyük ve onun etrafını çeviren Karum adı verilen şehirden oluşan Kültepe, tarih meraklılarının rotasında.
El sanatları örneklerinin görülebildiği Kayseri şehir merkezi, taş ve ahşap işlemeler, halı, kilim dokumacılığı, bakır işlemeciliği gibi atölyelere sahip. Ayrıca restore edilen tarihi Kayseri evleri, şehrin mimari yapısına ve kent kültürüne katkı sağlıyor.
Selçuklu İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan camiler, kümbetler, inanç merkezleri, hanlar, medreseler, hamamlar ve bedestenler Kayseri'nin tarihi zenginlikleri arasında.
Üniversite öğrencilerinin varlığı ile hareketlenen Kayseri'de sosyal yaşam, kafe, restoran ve pastanelerin yanı sıra kaplıca, şelale ve doğal güzelliklerde hayat buluyor.
Kayseri Mutfağı
Kayseri mutfağı Kayseri mantısıyla özdeşleşmiş. Un ve eti bir araya getiren bu lezzet, kaşık mantısı olarak da tanınıyor. Geleneksel Türk lezzetlerinin tamamına yakınının bulunabildiği Kayseri, yerel lezzetleri ile de oldukça iddialı.
Yaklaşık 36 çeşit mantının bulunduğu Kayseri'de, et ile yapılan mantı, en yaygın mantı çeşidi olarak biliniyor. Ünü sınırlarını aşan pastırma ve sucuk Kayseri'nin en değerli markalarından. Su böreği, aşmakarna, güveç, cıvıklı pidesi Kayseri'nin yerel lezzetlerinden.
Kayseri'ye Nasıl Gidilir
Kayseri'ye Türkiye'nin birçok havalimanından ve Avrupa'nın bazı şehirlerinden direkt uçuşlar bulunuyor. Kayseri uçak bileti alarak, İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İzmir Adanan Menderes Havalimanı, Diyarbakır Havalimanı, Samsun Havalimanı ve Antalya Havalimanı'ndan Kayseri'ye ulaşmak mümkün. Türkiye'nin farklı şehirlerinden otobüs seferleri ile de Kayseri'ye ulaşılabiliyor.
Farklı uygarlıkların izlerinin görüldüğü Kayseri, Türkiye'nin en çok ilgi çeken pistlerinden Erciyes Kayak Merkezi ile çok sayıda tarihi ve mimari yapıya sahip. Tuz Gölü ve Kapadokya gibi turistik merkezlere oldukça yakın bir konumda olan Kayseri'ye seyahat etmek bir uçak bileti uzaklığında.