Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan, yerel halkın "çevresi dağ, ortası bağ" deyişinin tam karşılığı olarak, heybetli iki dağ sırası arasında uzanan bereketli ovasıyla yemyeşil bir şehir.
Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Erzincan'ın, yüzyıllar boyu canlı bir tarihi ve kültürel yaşamı olmuş. Tunç çağından bu yana yerleşim olduğu bilinen şehrin ilk ismi Zuhma (Suhma). Erzincan adının ise Eriza'dan ve Aziriz'den geldiği düşünülüyor. Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan şehir 1071'den sonra Türklerin eline geçerek Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamış. 1473'teki Otlukbeli Savaşı ile Osmanlı hâkimiyetine girmiş ve 1. Dünya Savaşında işgale uğrayan şehir 1918'de Türk Ordusu tarafından kurtarılmış.
Gezilecek Yerler
Erzincan deprem kuşağında olması dolayısıyla son 1000 yıl içerisinde, 10.000 kez haritadan silinmeseymiş gezilip görülecek bir bu kadar daha yeri olacakmış.
Şehir merkezine 50 km mesafede, Kemah'ta bulunan Kemah Kalesi, Anadolu'nun en eski kalelerinden biri. Tarihte birçok medeniyet görmüş, doğal oluşumu ve konumu itibariyle dünyanın sayılı doğal kaleleri arasında gösteriliyor. MÖ. 3. yüzyılda Hitit-Urartu döneminde yapılan ve 12. yüzyılda Mengücek Bey tarafından onarılan kale 8000 metrekarelik alana ve 80 metrelik yüksekliğe sahip. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde adı geçen kale, bir Erzincan gezisinin önemli durağı…
Mama Hatun Kervansarayı Tercan'da bulunuyor. 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı görülmeye değer bir Selçuklu mimari şâheseri. Saltuklu Prensesi adına yaptırılan Mama Hatun Türbesi ise kervansaraya çok yakın bir konumda ve büyük bir külliyenin parçası. Kendine özgü bir mimarisi olan türbenin gövdesi silindirik ve gövdesinin üzeri ise dilimli konik bir külahla kapatılmış.
Kemah'ta bulunan Mengücek Beyliğinin kurucusu Melik Gazi'nin mezarının bulunduğu yer olan Melik Gazi Türbesi ve Kemaliye'deki Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş Hıdır Abdal Sultan Türbesi ile yine Kemah'taki Gülabibey Cami Erzincan'ın mutlaka görülmesi gereken tarihi dokuları.
Anadolu'nun en sağlam Ermeni manastırlarından biri olan Abrenk Kilisesi merkeze 15 km uzaklıktaki Tercan'da bulunuyor. 1854'te yapılan kilisenin iki dikili taşı ve bir şapeli mevcut. Türkiye'nin zengin tarihine ışık tutan Urartu antik kentlerinden biri olan Altıntepe Ören Yeri ise, tapınak, saray, kabul salonu, açık hava tapınağı, depo ve mezarlık kalıntılarının günümüze ulaştığı antik kent.
Fırat Nehri'nin can verdiği ovasıyla Erzincan, doğanın süslediği bir cennet adeta: Şehir merkezinden 30 kilometrelik bir mesafede yer alan Girlevik Şelalesi, birçok koldan akan doğa harikası. Şelalenin etrafındaki lokantalarda lezzetli ve taptaze alabalık ziyafeti için bile gidilesi bir yer.
Erzincan'ın belki de en merak edilen, turistler açısından en dikkat çekici yeri Otlukbeli Gölü. Merkezin 6 km kuzeybatısında bulunan göl, maden sularının oluşturduğu bir traverten seddi. Çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip oluşuyla doğal anıt olarak nitelendiriliyor. Gelmeyen bilemez, burası büyülü bir coğrafya! Aynı zamanda kaplıcaları ve içmeleriyle de zengin olan Erzincan, Ekşisu Kaplıcası başta olmak üzere birçok şifalı suya sahip. 33 derecelik su sıcaklığıyla Erzincan Ilıcası'nın ise 12 kapalı havuzu bulunuyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin batıdaki en yüksek dağ zinciri olan Munzur Dağları, hem dünya üzerinde yalnızca burada yetişen farklı bitki türlerine hem de 11 kelebek türüne ev sahipliği yapması nedeniyle uluslararası öneme sahip özel bir yöre. İnanılmaz zarif bir alan.
Gelmişken Atatürk Mahallesi'nde bulunan Erzincan Müzesi'ni gezmek isterseniz, hem etnografik hem de arkeolojik eserlerin sergilendiğini hatırlatalım.
Erzincan'a gelip de tava leblebisi ve tulum peynirini tatmadan; el bakırcılarının ince ince işlediği birbirinden özel semaver, tepsi, duvar tabağı, vazo gibi el yapımı süs eşyalarını almadan ve her biri bir sanat eseri olan halılarını görmeden dönmek düşünülemez.
Ne Yenir?
Erzincan mutfağı yemek türleri bakımından zengin ve ağırlıklı olarak hamur işlerinden oluşuyor. Yemeklerin temelini buğday, bulgur, yarma, tarhana, erişte ve dövme ile hayvansal gıdalar oluşturuyor. Hamurun arasına cevizli ve tahinli iç harcı konularak pişirilen meşhur Ketesi, saç üzerinde pişirilip üzerine pekmezli tereyağı dökülen Sırını, kaynatılan kuru kayısıya tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilerek ceviz serpilen Gasefesi ile Kesme Çorbası ve Yaprak Sarması en özel lezzetleri arasında.
Nasıl Gidilir?
Erzincan topraklarının büyük bir bölümü Doğu Anadolu, küçük bir bölümü ise Karadeniz Bölgesi'nde yer alıyor. Şehre karayolu ile gelmek isterseniz, İstanbul'dan 1019, Ankara'dan 688ve İzmir'den ise 1277 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Otobüs terminalinden ise şehir içi olmuş ve otobüs hattıyla istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Erzincan'a demiryolu ile gelmeyi düşünenler için Erzincan Divriği arasında günlük tren seferleri bulunmakla birlikte Doğu Ekspresi de her gün çalışıyor.
Erzincan'a ulaşım için en uygun ve en konforlu seçenek havayolu. Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanına haftanın 7 günü, Anadolu Jet ile Ankara Esenboğa Havalimanına haftanın 7 günü ve Sun Express hava yolu ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına haftanın 3 gün ve Sun Express havayolu ile İzmir Adnan Menderes Havalimanına haftanın 2 günü olmak üzere haftada toplam 19 tarifeli uçak seferi yapılıyor. Erzincan Havaalanın şehir merkezine uzaklığı ise 7 kilometre.
Evliyâ Çelebi'nin "70 câmili çok mâmur bir şehir" dediği Erzincan bir uçak bileti uzağınızda!
Erzincan Havalimanı'nı kullanarak Bayburt, Refahiye ve Suşehri'ne ulaşabilirsiniz. Bayburt uçak bileti için Erzincan havalimanı kullanıldığında yalnızca 85 km seyahat etmeniz gerekir.