Mezopotamya'nın kuzeyinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır'ın tarihi günümüzden 9,000 yıl kadar geriye gidiyor. Kendine has kültürü, lezzetli yemekleri, tarihi yerleri ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan mimari eserleri ile Diyarbakır ziyaretçilerini etkileyen şehirlerden.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Diyarbakır, yüzyıllar boyunca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli sanat, kültür, bilim ve fikir merkezlerinden biri olma özelliğini koruyor. Aynı zamanda ticari yaşamıyla da ön planda olan şehri, yılın her dönemi çok sayıda kişi ziyaret ediyor.
Diyarbakır Gezilecek Yerler
Köklü tarihi geçmişi ile Diyarbakır gezilecek yerler açısından oldukça şanslı. Diyarbakır'ı ziyaret edenlerin ilk duraklarından biri şehir merkezinde bulunan Diyarbakır Surları. Çin Seddi'nden sonra dünyadaki en uzun sur yapısı olarak bilinen bu tarihi yapılar, 5,5 kilometre uzunluğunda ve 7-8 metre yüksekliğinde.
Diyarbakır'ı çepeçevre saran Diyarbakır Surları, şehrin en etkileyici tarihi eserleri arasında. Surlarda 6 giriş kapısı ve 16 kale bulunuyor. Orta Çağ'dan günümüze ulaşmayı başaran en önemli eserlerden biri olan surların dış yüzeyinde yazıt ve kabartmalar görülüyor. Diyarbakır şehir merkezinde dolaşırken sık sık karşınıza çıkan surları dolaşmak için ayrıca zaman ayırmanız gerekiyor.
Mardin kapısının 3 kilometre batısında yer alan On Gözlü Köprü, Diyarbakır'ın en ihtişamlı yapılarından. On Gözlü Köprü, Dicle Köprüsü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak dört ayrı isimle bilinen bu köprünün 6. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.
Asıl adı Semanoğlu Köşkü olan Gazi Köşkü, On Gözlü Köprü manzarasıyla kentin soluk alma noktaları arasında. 15.yüzyılda Akkoyunlular tarafından yaptırılan köşk 1.Dünya Savaşı'nda karargah görevi üstlenmiş. 1935 yılında belediyenin satın alarak Atatürk'e hediye ettiği köşkün her iki katında birer eyvan bulunuyor. Atatürk'e ait şahsi eşyalar, belgeler ve fotoğrafların sergilendiği köşkün bahçesi sosyal tesis olarak kullanılıyor.
Anadolu tarihine ışık tutan Çayönü Höyüğü, Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Sesveren Pınarı Köyü'nde yer alıyor. Orta Çağ'dan kalıntıların görülebildiği tarihi kent, MÖ 7,000 yıllarına uzanıyor. Bismil ilçesinde bulunan Üçtepe, arkeoloji ve tarih meraklılarının ilgisini çeken yerlerden.
Silvan'daki Malabadi Köprüsü, dünyadaki taş köprüler içerisinde kemeri en büyük olan köprü olarak tanınıyor. Adına türküler yazılan, birçok farklı hikayeye konu olan köprü, bölgenin turistik sembolleri arasında.
Şehir merkezinde, Ziya Gökalp Bulvarı'nda yer alan Diyarbakır Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı ve Arkeoloji Müzesi de ziyaret etmeye değer yerlerden birkaçı. Selçuklu ve Artuklu döneminin izlerini taşıyan han, kervansaray, hamam ve köprüler Diyarbakır'ın en önemli kültürel varlıklarından.
Anadolu'nun en eski camilerinden Ulu Cami ve Anadolu'nun en eski medreselerinden Mesudiye Medresesi, Diyarbakır'da görülmesi gereken eserlerden.
Yeryüzü şekillerinden dolayı çok sayıda mağaranın olması, Diyarbakır'da mağara turizminin önünü açıyor. Lice Bırkleyn Mağarası, Ergani Hilar Mağarası ve Silvan Hasuni Mağarası en çok ziyaret edilen mağaralar arasında.
Özgün el sanatları ve yerel atölyelerin bulunduğu Diyarbakır şehir merkezinde, mücevher işçiliği, bakırcılık, ipek böcekçiliği, halı ve kilim dokuma, heybe yapımı gibi sanatlar hala yaşatılıyor.
Şehirde alışverişin en canlı olduğu yerler semt pazarları. Semt pazarlarında hem köylülerin yetiştirdiği taze meyve ve sebzelerin tadına bakmak, hem de yerel dokuyu yakından görmek mümkün.
Diyarbakır Mutfağı
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en zengin yemek kültürünün olduğu şehirlerinden biri. Diyarbakır denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri karpuz. Ünü Türkiye sınırlarını aşan Diyarbakır karpuzu tadı ve büyüklüğü ile karpuz çeşitlerinden ayrılıyor.
Diyarbakır mutfağının ana malzemesi et. Ciğer kebabı en tanınan Diyarbakır yemeği. Patlıcan ve domatesin eşlik ettiği et, ızgara ve kebaplar oldukça meşhur. Patlıcan ve diğer sebzelerle yapılan Meftune, Diyarbakır'da ismi en sık duyulan yemekler arasında. Kaburga yemeği, çiğ köfte, içli köfte, burma kadayıf, sütlü Nuriye ve meyan kökü mutlaka tadına bakılması gereken lezzetlerden.
Diyarbakır'a Nasıl Gidilir
Diyarbakır'a Türkiye'nin birçok yerinden uçak, otobüs ve trenle ulaşılabiliyor.
Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalan Diyarbakır, Güneydoğu'nun en önemli ticaret, bilim ve düşünce şehirlerinden biri olarak ziyaretçilerini etkiliyor. Bir uçak bileti uzaklığındaki Diyarbakır, lezzetli yemekleri, hareketli sokakları ve tarihi izler taşıyan mimari eserleri öne çıkıyor.