Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci şehri olan Sivas, İç Anadolu Bölgesi'nde Tarihi İpek Yolu'nu birbirine bağlayan konumda. Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin tam ortasında yer alan Sivas'ta farklı coğrafya ve kültürlerin etkisi hissediliyor.
Büyük bir turizm potansiyeline sahip Sivas, geçmişten günümüze birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli olaylarının yaşandığı şehirlerden biri olan Sivas, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, müzeleri, medreseleri, yaylaları, hamamları ve türbeleriyle büyük bir turizm potansiyeline sahip.
Sivas Gezilecek Yerler
Sivas gezilecek yerler tarihi arkeolojik alanlardan doğal güzelliklere, farklı mimari yapılardan ibadet merkezlerine kadar birçok alternatifi kapsıyor. Kangal köpeği ile ünü dünyaya yayılan Sivas'ta tarihi 13.yüzyıla uzanan Çifte Minareli Medrese, Gök Medresesi, Buruciye Medresesi ve Şifaiye Medresesi şehir merkezinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Sivas'ta görülecek tarihi yapılardan biri olan Divriği Ulu Camii, 1228 yılında inşa edilmiş. Sivas'a 160 kilometre uzaklıkta, Divriği ilçesindeki cami oyulmuş taç yapılarıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Eserin cami bölümü Mengücek Hükümdarı Ahmed Şah, darüşşifası ise eşi Adil Melike Turan tarafından yaptırılmış.
Sivas şehir merkezindeki Sivas Ulu Camii, Sivas Kalesi Camii ve Divriği Kale Camii de önemli tarihi camilerden yalnızca birkaçı.
Sivas'ın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Çifte Minareli Medrese 13.yüzyılda İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından inşa ettirilmiş. 20 metre yükseklikteki taç kapısı, taş işçiliği ile dikkat çekiyor.
Kurtuluş mücadelesinin filizlendiği Sivas Kongre Sarayı, İstasyon Caddesi üzerinde yer alıyor. Atatürk ve Kongre Müzesi adıyla ziyaretçilerini karşılayan bina, 1919 yılında Milli Mücadele Karargahı olarak değerlendirilmiş. Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Sivas Kongresi'ne ait belge, doküman ve fotoğrafların sergilendiği yapı üç kattan oluşuyor.
Hitit İmparatorluğu Dönemi'nden kalan Sarissa Antik Kenti, Sivas'ın Altınyayla ilçesinde. 4 ayrı kapıdan girilen şehirde zamanda yolculuk yapılıyor.
Sivas'ın yetiştirdiği en ünlü isimlerden Halk Ozanı aşık Veysel'in anıları doğduğu köyde ismi verilen müzede yaşatılıyor. Şarkışla ilçesindeki Sivrialan Köyü'nde, ölümünden sonra müzeye dönüştürülen evde aşık Veysel'in eşyaları sergileniyor.
Doğal güzellikler açısından oldukça zengin olan Sivas'ta Kızılırmak ve Yeşilırmak havzaları farklı doğal yapıların görüldüğü birer merkez. Tozanlı Çayı, Kelkit Çayı, Kangal Balıklı Kaplıcası, Kızılırmak, Yeşilırmak Havzası, Gürün Gökpınar Gölü, Hafik Gölü doğaseverlerin tercih ettiği rotalardan.
Sivas şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta, Kangal ilçesi yakınlarında bulunan Balıklı Çermik (Balıklı Kaplıca) deri rahatsızlıkları, sedef hastalığı ve romatizma gibi şikayetleri olanların tedavi olmak için geldiği bir şifahane özelliği taşıyor. 36 - 37 derece sıcaklıktaki havuzlarda yaşayan balıkların, hastanın vücuduna temas ederek, ciltte hastalık belirtisi olan yerleri temizlediği kaplıca yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor.
Sivas'ın Zara ilçesinde bulunan 50'den fazla mağara, mavi çinilerle bezeli 13. yüzyıl tarihli Gök Medrese, Roma'dan Osmanlı'ya farklı izleri taşıyan Sivas Kalesi ve Sivas Kongresi'nin yıldönümünde gerçekleştirilen 4 Eylül Kutlamaları Sivas'ta gezilecek, görülecek ya da katılabilecek aktivitelerden.
Zengin bir yerel kültüre sahip Sivas'ta halı, kilim ve keçe dokumacılığı, gümüş işlemeciliği, bıçakçılık, örgü ve çarıkçılık öne çıkan el sanatları örneklerinden. Sivas mutfağında yemekten önce çorba geliyor. Sebze yemekleri, börek ve tatlılar sofrayı tamamlayan ögeler arasında.
Sivas'a Nasıl Gidilir
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'na İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarından direkt uçak seferi bulunuyor. Ayrıca dönemsel olarak Avrupa'nın bazı şehirlerinden charter uçuşlar da düzenleniyor. Sivas'a otobüs ve tren ile de ulaşılabiliyor. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı Sivas şehir merkezine 23 kilometre uzaklıkta.
Anadolu coğrafyasının izlerini taşıyan Sivas'a seyahat etmek için ilk adım uçak bileti almak. Farklı havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip ederek Sivas uçak bileti almak mümkün. Yerel lezzetleri, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile Sivas, keşfetmeyi sevenleri ağırlıyor.