Karadeniz bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kastamonu, Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın ile sınırı bulunan, Küre Dağları, Valla Kanyonu, sahilleri, kaya mezarları, yaylaları, konakları ve tarihi yapılarıyla çok değerli bir kent. Yılın dört mevsimi kıyı turizminden kış turizmine geniş bir yelpazede yerli yabancı pek çok turisti ağırlamasının yanı sıra Kastamonu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi ve mimari özelliklere sahip yapılarıyla kültür turizminde de ilk sıralarda yer alıyor.
Kastamonu'nun Hititlerle başlayan tarihi, Frig, Lidya, Pers, Büyük İskender, Pontus Krallığı ve Roma İmparatorluğu'nun ardından Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde kalışıyla devam etmiş.
Danişmentler zamanında Türklerin eline geçen Kastamonu, 1460'ta Fatih Sultan Mehmet ile birlikte Osmanlı devletine katılmış. Milli Mücadele döneminde en güvenilir bölge olması nedeniyle önemli görevler üstlenen Kastamonu, Cumhuriyet döneminin en önemli olaylarından biri olan "Kıyafet ve Şapka İnkılabına" da ev sahipliği yapmış.
Kastamonu Gezilecek Yerler
Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu, yemyeşil dağları, ormanları, ovaları, zümrüt sahilleri, zengin kültürel varlıkları, geleneksel Türk evleri, kanyonları, sahilleri, mağaraları ve kayak merkeziyle gezmek, görmek ve sayısız aktivitede bulunmak için paha biçilemez bir yer.
Bizans hanedanı Komenoslar tarafından yapılan ve Kastamonu'nun tarihi merkezini oluşturan Kastamonu Kalesi görkemli görüntüsüyle ziyaretçilerin ilk durağı. 112 metre yükseklikteki tepenin üzerinde yer alan kaleden panoramik Kastamonu görüntüsü izlenebiliyor. Tarihi dokuları saymakla bitmeyen Kastamonu'nun görülmesi gerek önemli yapıları ise, Nasrullah Kadı, İsmailbey, Yakupağa, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyeleri ile Mahmutbey, Atabeygazi, Küre Akşemseddin ve Yılanlı Camiileri. Her taşı adeta tarih ve kültür kokan Kastamonu'nun tarihi hanlarından en önemli olanları, İsmail Bey, Deve, Urgan, Gökçeağaç, Balkapanı ve Aşirefendi Hanları ile Cem Sultan Bedesteni.
Yalnızca şehir merkezinde olanların 564 tanesi taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilen Kastamonu Konakları, dönemin sivil mimari özelliklerini yansıtması ve halen ayakta kalması bakımından önem arz ediyor. Bölgenin bir diğer kendine özgülüğü mimari örneği olan ve bu yöreye özgü arduaz taşı ile kaplı İnebolu Evleri ise Karadeniz sahili boyunca İnebolu dışında, Abana, İlişi, Bozkurt ve Çatalzeytin gibi yerleşim yerlerinde de görmek mümkün.
Batı Karadeniz'in en yüksek dağ kütlesi olan Ilgaz Dağları, Ilgaz Dağı Milli Parkı olarak korumaya alınmış olup dağcılık ve doğa sporları için neredeyse rakipsiz bir merkez konumunda. Şehir merkezinin 40 km güneyinde yer alan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ise kış aylarında turist akınına uğruyor. Küre Dağları Milli Parkı, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın tarafından küresel düzeyde korumaya alınan 200 ekolojik bölgeden biri. 157 endemik bitki türü ve bitki taksonu barındıran alanın çevresinde görülmesi gereken yerler arasında, Valla Kanyonu, Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu Geçişi, IlıcaŞelalesi ve Armutlu Çayırı geliyor.
Kastamonu'nun zengin tarihi ve kültürel mirası bir yana şahane tabiatı da gelen ziyaretçileri mest ediyor. Araç'ta Munay, Fındıklı'da Sıragömü, Kirazlı ve Başköy, Daday'da Oluklu, Azdavay'da Suğla, Küre'de Belören, Tosya'da Kösem, Dipsizgöl, Yeşilgöl ve Sekiler Yaylaları yaz kış Kastamonu'nun güzelliğine güzellik katıyor. Mağaraları ise marka değerleri Kastamonu'nun: Ilgarini Mağarası (Pınarbaşı), Gizemli Mağara (Devrekâni), Kılıçlı Mağarası (Cide) sarkıt ve dikitleriyle Anadolu'nun adeta büyülü mabetleri. Kastamonu doğal sit alanlarına sahip koy ve sahilleriyle de yazları deniz turizmi için ideal bir şehir. Cide Gideros Koyu, Cide İlçesi Plajı, Kumluca, Akbayır Köyü Kumsalı; Doğanyurt'taki Kadınlar Plajı; İnebolu'da Boyranaltı ve Gemiciler Köyü Plajları; Bozkurt'ta Yakaören (İlişi) Köyü Plajı; Abana'daki Halk Plajı ve Tatil Köyü Plajı ile Çatalzeytin'deki Ginolu Plajları bu muhteşem doğanın Karadeniz'le buluşma noktaları.
Kastamonu'ya gelmişken şehrin ve bölgenin arkeolojik ve etnografik değerleri ile tarihi ve kültürüne ışık tutan müzelerini de gezmek sterseniz, şehirde Kastamonu Arkeoloji, Kastamonu Etnografya, Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi ile Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi olmak üzere dört tane müze bulunuyor.
Kastamonu Yeme-İçme
Kastamonu'nun neyi meşhur derseniz verilecek ilk cevapların Kastamonu Elması, Tosya üzümü, Üryani Eriği, İnebolu Kestanesi, Azdavay armudu, Taşköprü Sarımsağı, Tosya pirinci ve Araç Cevizi olmasının yanında çeşitli aromalara sahip Türk lokumları ve çekme helvası denecektir.
Kastamonu'ya gelip de tadına bakmanız gereken yöresel lezzetleri ise, etli ekmek, banduma, mıklama, paça, ekşili pilav, ala pilav, simit tiridi, püryan-kuyu kebabı, oğmaç çorbası, köle hamuru ve cırık tatlısı…
Kastamonu'ya Nasıl Gidilir
Kastamonu, karayoluyla İstanbul'a 520, Ankara'ya 250 kilometre mesafede bulunuyor.
Önceleri araba yarışları ve maket uçak gösterileri için amacı dışında kullanılan Kastamonu Havalimanı'ndan, 2013 yılında Türk Hava Yolları ve Pegasus ile diğer illere uçuş seferleri başladı. Kastamonu şehir merkezine 10 km mesafede bulunan havalimanı Safranbolu ile Ilgaz kayak merkezlerine en yakın havalimanı konumunda.