Tarihi İpek Yolu üzerinde kurulan Gaziantep, Türkiye'de yemek kültürünün en gelişmiş olduğu şehirlerden biri. 2 milyona yaklaşan nüfusuyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık ikinci şehri Gaziantep, bölgenin en önemli kavşak noktalarından birinde bulunuyor.
Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep, Akdeniz ile Mezopotamya arasında yer alıyor. Anadolu tarihi boyunca farklı medeniyet ve imparatorlukların izlerini taşıyan Gaziantep'in dört bir yanında bu izlere rastlamak mümkün.
Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep gezilecek yerler açısından ziyaretçilerinin başını döndürecek güzellikte. Gaziantep'te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği dünyaca ünlü Zeugma Mozaik Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi, şehrin en hareketli yerlerinden Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep Kalesi bulunuyor.
Şehri tepeden gören bir kayalık üzerine inşa edilen Gaziantep Kalesi, oldukça ihtişamlı bir yapı. Kaleye uzaktan baktıktan sonra, içerisine girerek Gaziantep'e kuş bakışı göz atmak mümkün.
Gaziantep denildiğinde ilk akla gelen tarihi miraslardan Zeugma mozaikleri, Türkiye'nin bu alandaki en iyi müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor. Bu mozaiklerin kaynağını görmek isteyenler, özellikle yabancı turistlerin rotasında olan Zeugma Antik Kenti'ne de uğruyor. MÖ 3,500'lü yıllara kadar tarihlenen antik kent, Nizip ilçesinin 10 kilometre kuzeyinde, Fırat Nehri yakınlarında kurulu. Gaziantep'in etkileyici diğer antik kentlerinden Dülük ve Rumkale, Yavuzeli ilçesi sınırlarında.
Gaziantep'in sembolleri arasında bulunan Tarihi Bakırcılar Çarşısı, şehrin en hareketli yerlerinden. Geleneksel alışveriş kültürünü en iyi yansıtan noktalardan biri olan tarihi çarşı, adeta zamana meydan okuyor.
Geleneksel el sanatları örneklerinin görüldüğü çarşıda, değerli taş işlemeciliği, aba dokumacılığı, gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kilimcilik, Gaziantep davul ve zurnası ile müzik enstrümanı yapan çok sayıda atölye bulunuyor.
Geleneksel mimari örneklerine tanıklık etmek için Tarihi Antep Evleri görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Yasemek Açıkhava Müzesi kentin tarihi geçmişinin en iyi gözlemlenebildiği duraklar.
Gaziantep'te Tarihi Bakırcılar Çarşısı dışında alışveriş imkanının olduğu birçok pasaj ve cadde bulunuyor. Halep Pasajı, Suriye Pasajı, Kurtuluş Pasajı, Belediye Pasajı, Büyük Pasaj ve Söylemez Pasajı en popüler pasajlardan. Karagöz, Şıhcan, Gaziler, Mütercim Asım ve Saburcu caddeleri alışveriş için tercih ediliyor.
Ortadoğu'nun en büyük, Avrupa'nın ise ikinci en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, özellikle çocuklu aileler için güzel bir rota. Avcılıkla ilgilenenler Fırat Nehri ve çevresinde farklı etkinliklere katılabiliyor. Yabani ördek, kaz, tavşan, keklik, yabani domuz ve su kuşları sertifikalı avcılar tarafından önceden izin almak ve bilgi vermek kaydıyla avlanabiliyor.
Gaziantep Mutfağı
Yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünyada ün yapan Gaziantep mutfağı, sadece yemek yemek için bile şehre gelmek için yeterli bir sebep. Birçok kişi gurme ya da lezzet turu adıyla düzenlenen turlara katılıyor.
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, şehrin mutfak kültürünü deneyimlemek için doğru adres. 1909'da inşa edilen Göğüş Konağı'nda bulunan müze, lezzet düşkünleri için oldukça popüler.
Kebab ve baklavasıyla ün yapan Gazaintep'te her türlü yemeği bulabilmek mümkün. Köfte, çorba, et yemekleri, kızartmalar, yoğurtlu yemekler, sebze yemekleri ve dolma ilk akla gelen lezzetlerden.
Tatlı çeşitleri ile de ziyaretçilerini etkileyen Gaziantep'te Fıstık Ezmesi, Kurabiye, Kırma Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Burma Kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç (Sütlü), Bastık, Nişe Helvası, İrmik Helvası, Tahin Helvası, Cevizli Helva, Leblebili Helva, Küncülü Helva, Bülbül Yuvası, Dolama, Tel Helva, Kuymak, Kaygana, Şıllık (akıtma), Baklava, Havuç Dilim, Özel Kare Baklava, Şöbiyet, Kerebiç, Mayanalı Kahke ve Hedik gibi sayısız tatlı bulunuyor.
Gaziantep'e Nasıl Gidilir
Gaziantep'e Türkiye'nin farklı şehirlerinden bir uçak bileti alarak ulaşmak mümkün. Türkiye'nin bir çok havalimanından Gaziantep'e doğrudan uçuş gerçekleştiriliyor. Gaziantep Havalimanı şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta. Şehir ve çevresinde ulaşım kolaylığı açısından araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Etkileyici yemekleri, zengin tarihi, misafirperver insanları, zamanda yolculuk yaptıran sokakları ile Gaziantep uçak bileti fırsatlarına göz atıp, Gaziantep'i keşfetmek çok kolay!