İpek yolu ve baharat yolu üzerinde bulunan Maraş, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin birbirine en yaklaştığı noktada, Ahir Dağı'nın eteklerine kurulu; zengin kültür varlıkları, etkileyici doğası, Maraş Aslanı ve Maraş Dondurmasıyla pamuklara sarılması gereken bir kültür ve doğa mirası.
Maraş'ın Hititlerle başlayan 16.000 yıllık tarihi, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memlukler, Dulkadiroğulları ve Osmanlılarla devam etmiş. Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı Kahramanlık unvanı alan tek ilimiz.
Herodot, Maraş isminin Hitit komutanlarından Maraj'dan geldiğini ileri sürmüş. Anadolu uygarlıkları ve Perslere ait yazıtlarında ise, Maraj, Markasi, Sargon, Gurgum şeklinde geçen şehrin ismi Roma İmparatorluğu döneminde Germanicia, Araplar zamanında Mer'aş ve Dulkadiroğulları hâkimiyetinde ise Zülkadir olarak kullanılmış.
Gezilecek Yerler
Maraş sayısız tarihi yapıları ve mutlaka görülmesi gereken yerleriyle bir açık hava müzesi niteliğinde…
Maraş'ı gezerken belirlenecek rotanın ilk durağı olan ve Afşin'in 7 km kuzeyinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, antik çağdan beri kutsal sayılan aynı isimli tepenin yamacına yapılmış. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılan eklemelerle yörenin ilim ve kültür merkezi olmuş. Alanda görebileceğiniz 13. yüzyıl tarihli bir yapı da eskiden Bizans kilisesi olan Eshab-ı Kehf Camii…
Etnografik ve arkeolojik eserler açısından oldukça zengin olan ve 7 salondan oluşan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi ülkemizin önemli müzeleri arasında gösteriliyor. 30.000 eser sergilenen müzede yörenin köklü tarihi ve insan yaşamına ilişkin pek çok buluntu ziyaretçilerini bekliyor.
Şehir merkezindeki yığma bir tepenin üzerinde bulunan Kahramanmaraş Kalesi'nin inşa tarihinin MÖ. 1 ile 2. yüzyıllar arasında olduğu düşünülüyor. Çok önemli bir Hitit eseri olan Maraş Aslanı ise bu kalede bulunan eserler arasında. Afşin'de bulunan ve Bizans dönemi mimarisi olan Hurman Kalesi, Andırın'da Meryemçıl (Gaben) ve Azgıt (Yeniköy) Kaleleri ile Babikli, Hastırın, Anacık ve Kız Kaleleri de görülmeye değer.
Maraş tarihinde camiler ayrı bir yer tutuyor. 16. Yüzyıl Osmanlı eseri olan Elbistan Ulu Camii, 1570'te Danişmentler tarafından yapılan Afşin Ulu Camii, 15. yüzyılda Yavuz Sultan Selim'in büyükannesi adına yaptırılan Hatuniye Camii ve merkeze bağlı Duraklı Mahallesi'nde bulunan Haznadarlı Camii görülmesi gerekenlerden en önemlileri. 700 yıllık olduğu düşünülen Himmet Baba Camii ve Türbesi ise Elbistan'da bulunuyor.
1549'da yaptırılan İklime Hatun Mescidi ve Taş Medrese, Dulkadiroğulları dönemine ait ve Kapalı Çarşı'ya bitişik konumdaki Taşhan, Afşin'de 13. yüzyıl Selçuklu mimarisi örneği Kuruhan, kent merkezinde 8. yüzyıl eseri olan Katiphanı ve Tüfekçi Hamamı ile Kale Caddesi üzerindeki Acar Hamamı Maraş'ta görebileceğiniz tarihi yapılardan bazıları…
Göksun yolunda, Ceyhan Irmağı üzerindeki altı gözlü Ceyhan Köprüsü, 14 veya 16. yüzyıl eseri olmakla birlikte uzunluğu ise 157 metre. 11. yüzyılda inşa edilen ve şehir merkezindeki Kapalı Çarşı'ya uğrayıp Bedesten ile Bakırcılar Çarşısını gezip, olmadan olmaz meşhur pul biber, fıstık ezmesi, tarhana, samsa ve Maraş Böreği alabiliyorsunuz.
Kayseri yolu üzerinde şehir merkezine uzaklığı 57. km olan Döngel Mağarası fantastik atmosferi ve çevresindeki çam ormanıyla Maraş'ın en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri. Mağaranın içerisinde gürül gürül akan Döngel Çayı'nın güzelliği de cabası…
Paleosen döneminde oluşmaya başlayan Savruk Mağarası ise Karamanlı ve Hacınınoğlu Köyleri arasında sarkıt ve dikitleriyle ünlü. Merkeze bağlı Döngel Köyü içerisindeki Direkli Mağara'da ilk yerleşimin yontma taş devrinde başladığı bilgisine ulaşılmış. Pazarcık ilçesindeki Bulut Deliği Mağarası'nın özelliği gelişimini tamamlamış fosil bir mağara oluşu. Sarkıt, dikit ve sütunları kesinlikle görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri. Maraş gezisine mutlaka dâhil olması gereken mağaralardan bir diğeri de içine girildiğinde ilginç duygular uyandıran Gümüşkaya Mağarası. Kireç taşından oluşan mağaranın içinde bir de krater gölü var.
Tekir'de bulunan Tekir Yaylası Maraş'ın en büyülü alanlarından biri: Yazların da serin geçmesi ve kar sularının erimesiyle oluşan doğal su kaynakları ve gür ormanlarıyla Tekir Yaylası'na hayran olmamak elde değil. Yöresel yayla balı ve yoğurdu mutlaka tadılmalı. Andırı yolunun 55. Km'sinde bulunan Başkonuş Yaylası, doğanın kollarında huzurlu bir armağan… 65 çeşit endemik bitki türüne sahip Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, tertemiz havası ve yemyeşil ormanlarıyla adeta damarlarınızdaki kanı tazeliyor.
Göksun ilçesindeki Büyük Kızılcık İçmecesi ve 3 kaynaktan oluşan Ekinözü İçmeceleri şifalı sularıyla Maraş'ın önemli ziyaret yerleri arasında.
Kahramanmaraş'ın en çok ilgi gören noktalarından biri olan Çokran Şelalesi merkez ilçeye bağlı Çokran Köyü'nde. 15 metre yükseklikten akan şelalenin döküldüğü yerde oluşan doğal havuz Maraş'ın dağ ve yayla turizminde önemli bir noktası.
Kahramanmaraş'lı ustaların büyük sabırla sürdürdükleri el sanatları binlerce yılık emeği de gözler önüne seriyor. Yakından incelediğinizde ne kadar köklü bir zanaat olduğunu hissediyorsunuz. Ceviz oyma sandıklar, Maraş İşi Sim Sırma, Maraş Burması, kırmızı bakır işi süs eşyaları, Hollywood'un dahi hayranlıkla sipariş ettiği yemeni ve çarıklar ile el yapımı Hartlap Bıçakları Maraş gezisi hatıraları olarak illa ki eve dönüş yolunda size eşlik ediyor…
Ne Yenir?
Ne yenmez ki! Maraş mutfağı kültür olmaktan ziyade adeta bir şölen!
Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü Maraş tarhanası, tarhana çorbası, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, paça, simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi, yoğurtlu kebap, ravanda şerbeti, döğme aşı, Maraş dolması, mimbar, Acem pilavı, tavuklu pilav, çöş börek, çörek, Maraş biberi, sucuk, samsa, pekmez, hapısa, pestil, cevizli kırma tatlısı, çullama, dünyaca ünlü Maraş dondurması gibi yiyecek-içecekleri ve tatlıları ile çeşitlilik ve lezzet bakımından muazzam nitelikte…
Nasıl Gidilir?
Kahramanmaraş'ın, Akdeniz, Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgeleri ile güçlü bir karayolu ulaşım bağlantısı bulunuyor. Maraş İstanbul'dan 1026, Ankara'dan 583 ve İzmir'den 1084 km mesafede.
Türk Hava Yolları başta olmak üzere diğer havayolları şirketlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir'e haftanın değişik günlerinde uçuşları bulunuyor. Havaalanı ise kent merkezine 8 km. uzaklıkta.
Ahir Dağı'nda otlayan keçilerin sütü ile aynı dağlardaki orkidelerden elde edilen salebin buluşmasıyla üretilen gerçek Maraş Dondurmasını yerinde yemek için bir uçak bileti yeterli!