Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güneyinde Suriye, doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman ve kuzeydoğuda Diyarbakır şehirleriyle çevrili olan Şanlıurfa, MÖ 7,000'li yıllara uzanan tarihi geçmişiyle, dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında.
Eski ve halk arasındaki ismi Urfa olan kent, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlık nedeniyle Şanlı unvanını taşıyor. Peygamberler Şehri olarak anılan, İbrahim Peygamber'in doğduğu, Eyüp Peygamber'in yaşadığı Urfa, İsa Peygamber tarafından kutsal kent ilan edilmiş.
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Yaklaşık 2 milyonluk bir nüfusa sahip olan Şanlıurfa, tarih boyunca Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi, Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha ve Edessa isimlerini taşımış. Çok tanrılı bir merkez olan şehirde tek tanrılı dinlerin ilk adımı atılmış, Şanlıurfa bu dinlerin izleri ve önemli gelişmelerine sahne olmuş.
Mezopotamya uygarlığının beşiği olarak adlandırılan Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında kurulan Şanlıurfa, Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam tarihinin atası olarak bilinen İbrahim Peygamber'in de şehri. İbrahim'in ateşe atıldığı ve kutsal kaynaklarda geçen birden çok hikayeye de ev sahipliği yapan Urfa, inanç turizminde önde gelen şehirlerden.
Geçmişten günümüze insanlık tarihine tanıklık edebilmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken Şanlıurfa gezilecek yerler ile etkileyici güzellikte. Açıkhava müzesi görünümündeki şehirde çok sayıda gezilecek, görülecek yer bulunuyor.
Şehrin tarihinde önemli bir yeri bulunan Harran, Şanlıurfa'ya 44 km uzaklıkta. Bölgenin en eski yerleşim ve ticaret merkezlerinden olan Harran, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı noktalardan. Kümbet evleri, ilk İslam üniversitesinin kalıntıları ve ibadethaneleri ile ilçe heyecan uyandırıyor.
İnsanlık tarihine hiç bilinmeyen halkalar ekleyen ve tüm dünyayı etkileyen bilgilerin öğrenilmesini sağlayan Göbeklitepe, sadece Urfa'nın değil dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri. Neolitik Döneme ait yerleşim yeri olan Göbeklitepe'nin bilinen tarihi 12,500 yıl kadar geriye gidiyor. Bu aynı zamanda insanoğlunun bilinen en eski tarihi anlamına geliyor.
Şanlıurfa'nın sembolleri arasında bulunan Balıklıgöl ve Aynzeliha Gölü, şehir merkezindeki en önemli uğrak yerlerinden. İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığına inanılan bu nokta yerli ve yabancı turistlerin gözdesi.
Doğa turizminde de iddialı olan Urfa'da Karacadağ Kayak Merkezi, kış mevsiminde önemli bir çekim merkezine dönüşüyor. Şehre kış mevsiminde gelenlerin kayak yapma imkanı bulunuyor. Kelaynak kuşlarının koruma alanı olan Birecik ilçesi, kuş ve kertenkele çeşitleri ile ziyaretçi çekiyor.
Fırat Nehri, Birecik Barajı, Halfeti ve Ceylanpınar ilçeleri doğayla bütünleşmek isteyenlerin ilk aklına gelen yerlerden.
Şanlıurfa'da Ne Yenir
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından birine sahip olan Şanlıurfa, komşu şehirleri Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır gibi damak tadında da iddialı. Geleneksel mutfağının yanında Halil İbrahim Sofrası ile tanınan şehirde halk ekmeğini, yemeğini konuklarıyla paylaşır. İbrahim Peygamber'in misafirsiz sofraya oturmaması düşüncesinden yola çıkılan bu durum, şehirde aç kalmayacağınız anlamına gelir.
100'e yakın kebap çeşidinin bulunduğu şehirde etli kebap, kazan kebabı, tike kebap, balcanlı kebap en çok bilinen örneklerden. Taze sebzelerle bezeli salata eşliğinde sunulan yemekler insanın başını döndüren özellikte.
Şanlıurfa'ya Nasıl Gidilir
Şanlıurfa'ya İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Lefkoşa'dan direkt uçak seferleri gerçekleştiriliyor. Şanlıurfa GAP Havalimanı, şehir merkezine 37 km mesafede. Türkiye'nin birçok yerinden bir uçak bileti ile ulaşılabilen, tarihi zengin şehir; soluklanmak, yeni yerler keşfetmek ve Açıkhava müzesi deneyimi yaşamak için ideal. Kente birçok şehir ve ilçeden otobüs bağlantısı da bulunuyor.
Peygamberler şehri Şanlıurfa, müziği, yerel tatları, keyifli insanları, zengin tarihi, arkeolojik alanları ve her bir köşesinden ayrı bir hikaye çıkan sokaklarıyla, Türkiye'nin en köklü kentlerinden biri. Ülkemizin dört bir yanından bir uçak bileti mesafesindeki bu şehre gitmek ve ilk adımı atmak için işe uçak bileti almakla başlayın!